Behöver ni gamla spröjsade fönster eller spegeldörrar?

Den här vackra pardörren från förra sekelskiftet består av fyra dörrblad, två utåtgående och två inåtgående, sittande i samma karm. De har gamla valsade fönster i rutorna. En ruta är sprucken på den ena innerdörren. Karmyttermått 226x129.

Pris: 9000 kr.

 

Det hände något allvarligt med produktionen av byggnadsmaterial kring mitten av 1900-talet. Värst är det med fönstren. Fortfarande finns snickerier som tillverkar sina dörrar och fönster utifrån gamla kunskaper, med utvalt virke från långsamväxande skog. Men i bygghandelns breddsortiment är fönsterbågar inte längre tänkta utifrån husets livslängd. Fönsterbyten har blivit en näringsgren i sig eftersom hållbarhetstiden har sjunkit från sekler till något decennium.

Vi har en del olika fönster, både med och utan karm, fråga gärna om vad som finns inne. Vi har också gamla dörrar i olika prisklasser och kvaliteter. Ett litet urval visas här på sidan.

 

 

Enkeldörr med två dörrblad, ett utåtgående och ett inåtgående i samma karm. Åldern är densamma som pardörrens och ursprunget en gård i Ytterhogdal. Karmyttermått 219x96.

Pris: 5000 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gamla fönster i karm. Vi har två likadana. Karmyttermått 152x58.

Pris: 1000 kr styck.