Gustavianskt från Lindome

De skickliga snickarna i Lindome utvecklade ett mästerskap som väl kunde mätas med kollegerna i 1700-talets Stockholm. Vi har fyra likadana gustavianska stolar från 1700-1800-tal renoverade på klassiskt vis. Sitsarna är klädda med ett lackerat linnetyg, ett gammalt sätt att efterlikna skinnklädsel.

Pris: 7500 kr för alla fyra.

 

 

 Fanett från Edsbyverken och den finske formgivaren Tapiovaara var 1960-talets storsäljare bland köksstolar. Nu är den återupptäckt och högaktuell. Priserna för gruppen på bilden sträcker sig mellan 250 och 600 kronor beroende på skick.

 

 

 

Fyra stolar av allmogetyp. Färgen är ljusblå med en dragning mot turkos med lätt bruksslitage. Det randiga bomullstyget på sitsarna är nytt.

Sålda.

 

Lätt elegans finns hos det här paret stolar i Karljohanmodell, förmodligen tillverkade under sent 1800-tal. Målaren lånade den gången inspiration från mahognyns färg till stommen och från svart skinn till sitsen - trots att ingetdera materialet är utmärkande för stilen.

Pris: 450 kr/stol.

 

 

 

 

Klädda med linne från Växbo

Fyra bra stolar i gustaviansk stil tillverkade på 1900-talet. Målade i ljusgrått och med lagom patinering från några decenniers användning. Vi har klätt om sitsarna med ett gråblått mönstrat tyg från Växbo.

Pris: 2400 kronor för hela kvartetten.

En gammal soffa med nyare målning. Fullstor och sittriktig men ovanligt kort och lättplacerad. Bredd 120, djup 49 centimeter.

Pris: 3000 kronor.

 

Intensivt blå är färgen på dessa stolar i lantlig blandstil. Väl använda (lägg märke till slitaget på benens främre tvärslå) men stadiga att sitta på. En stol kvar, kostar 700 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En vacker solitär, omsorgsfullt tillverkad av en inspirerad bysnickare. Den här stolen står bra för sig själv men umgås gärna runt middagsbordet med andra rejält hopsnickrade stolar. (Vi har en hel del sådana.)

Pris: 850 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tre grå stolar i gustaviansk stil. Sitsarna är omklädda med ett svart linnetyg.

Pris: 1500 kr för alla tre.